26.09.2020. Ogres Ev. lut draudzes ekskursija

Šogad 26.septembrī mūsu draudze gandrīz 50 cilvēki devāmies ekskursijā maršrutā Ieriķu ūdensdzirnavas, Āraišu vēja dzirnavas, Āraišu ev.lut. baznīca un Āraišu etnogrāfiskais parks. Bijām visas paaudzes. Šoreiz mazie un jaunieši bija vairāk kā citus gadus par ko īpaši priecājāmies.

Vispirms apskatījām Ieriķu ūdensdzirnavas uz Melderupītes. Latvijas mazā upe Melderupe var lepoties ar skaistiem stāvkrastiem un septiņiem dažāda augstuma ūdenskritumiem. Vērojām Melderupes ūdenskritumus, vienmēr mainīgo un savdabīgo floristikas ekspozīciju, iespaidīgā ūdensrata cēlās gaitas. Braucot pa ceļu garām Ieriķiem nemaz nevar iedomāties, ka šeit ir tik skaista vieta. Te, sākoties tumšajiem vakariem, brīvdienās visa upes ieleja un katrs kaktiņš tiek izgaismots ar lukturiem, lampām, lampiņām , lāpām, svecēm.

Tālāk Āraišu vējdzirnavas. Dzirnavās izsekojām grauda pārtapšanai par miltu, paši mēģinājām pamalt graudus, izstaigājām visus četrus stāvus, apskatījām dzirnavu mehānismus gida pavadībā. Un tad devāmies baudīt šejienes saimnieces īpaši mums pagatavoto putraimu spēka putru ar garšīgo mērcīti. Varējām ēst cik vien sirds kāro.

Tad brauciens uz Āraišu ev.luterāņu baznīcu. Vispirms apskatījām mācītajmuižas kompleksu, tad devāmies iekšā baznīcā. Bijām sagaidījuši Āraišu draudzes mācītāju Aini Ozoliņu, kurš speciāli bija atbraucis ar mums tikties un pastāstīt par savu draudzi un baznīcu. Mūs arī priecēja īpaši mums draudzes ērģelnieces nospēlētais mazais koncertiņš, kas raisīja brīnišķīgas svētsvinīgas sajūtas.

Tālāk Āraišu ezerpils brīvdabas arheoloģiskais muzejs, kur, sadaloties divās grupās, sekojām gidēm un viņu interesantajam stāstījumam. Āraišu muzejparks ir kultūrvēsturisks piemineklis Cēsu rajonā. Tajā ietilpst akmens un bronzas laikmeta ēku rekonstrukcijas, ezerpils – seno latgaļu apdzīvota vieta 9. – 11. gs., kā arī Livonijas laika pilsdrupas. Ezera krastā apskatāmas Āraišu kastellas tipa viduslaiku pils drupas, bet turpat Meitu salā aplūkojamās celtnes veidotas kā rekonstrukcijas pēc Latvijā un kaimiņu zemēs iegūtajiem arheoloģiskajiem datiem par šāda veida akmens un bronzas laikmeta mājokļiem. Kārtīgi izstaigājāmies, jo platība šeit ir liela. Bija ko apskatīt gan lieliem gan maziem.

Drusku piekusuši, bet domājams apmierināti devāmies mājup. Paldies Dievam, kurš sūtīja mums skaisto saulaino, vasarīgo laiku un sargāja visas dienas garumā. Autobusa šoferītis mūs laipni izvizināja un atpakaļceļā pieturēja autobusu tā lai katram būtu tuvāk mājām. Paldies viņam kā arī Velgai, kura fotografēja un iemūžināja skaistās vietas.

Fotogrāfijas no ekskursijas varat aplūkot ŠEIT.

 

Dalīties ar izlasīto informāciju